terung bakar-sabahan foods

Sedapnya terung bakar.



Jom tengok gambar.
Terung sebelum dibakar, cuci dan lap kering.
  Letak atas api gas menyala, sampai kulit luar terbakar hitam macam dalam gambar ini.Bila dah terbakar macam ni, celup dalam air, hati2 panas sangat.
 Kupas@keluarkan kulit luar yg.terbakar guna tangan je.Macam dalam gambar ni.
 Keadaan isi terung yg.dah dibersihkan kulit terbakar tadi.
Potong mengikut suka dan carik2kan menjadi hirisan kecil macam dalam gambar ini.
Campurkan garam,sedikit perasa, gula kalau mau, limau nipis atau kasturi atau asam cuka untuk rasa,
isi ikan bakar atau ikan goreng apa2lah yg.diingini, cili padi untuk rasa pedas gaul dan bubuh air masak atau air suam.
                                         Dah siap, saya campurkan udang geragau dan cili api yg.masih hijau mengkal sebab wangi dan sedikit bawang besar dan bawang putih.
Ramuan ini tanpa minyak dan sesuai untuk mereka yg.jaga bentuk badan dan awet muda hehehe..
                     
N

Comments

Popular Posts