Skip to main content
Resepi Tupak SutongBahan-bahannya:
- sotong setengah kg
- santan RM1
- pulut setengah cawan
- manisan siam 3 karet/gula melaka ketul
- daun pandan 3 helai disimpul
- sedikit garam
- lidi daun kelapa
Cara membuatnya:
- Basuh beras pulut bersih2 dan rendamkan dalam sedikit santan yang sudah dicampur garam.
- Potong lidi pendek2*saya gunakan 4 batang lidi yang diambil dari pokok kelapa depan rumah. Selepas diraup bersih, dipotong sepanjang lebih kurang 2 inci setiap satu *
- Sementara pulut masih terendam dalam santan, basuh sotong bersih2. Buang kulitnya dan keluarkan matanya...ouhhh...
- Sumbatkan pulut dalam sotong. Masukkan hanya 1/3 pulut memenuhi sotong. Jangan terlebih kerana dikhuatiri sotong akan pecah takkala sedang dimasak.
- Masukkan kembali kepala sotong di tempatnya *Jangan sampai ada kepala sotong yang hilang sebab ianya penting untuk menutup sotong agar pulut tak keluar semasa memasaknya...hehe*.
- Cocokkan lidi secara menyilang untuk memastikan pulut selamat di dalam sotong.
- Susun di dalam periuk dan masukkan santan yang direndam pulut tadi.
- Bila dah menggelegak, masukkan santan selebihnya, manisan dan daun pandan. Masaklah sampai kuahnya likat.
- Sedia untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment