Skip to main content
Bahan2nya:
- Ikan masin selar kuning 6 ekor
- santan RM1 @ tiga suku cawan(3/4 cawan)
- cili kering 3 - 4 tangkai
- bawang merah besar 1 labu
- bawang putih 1 ulas
- sedikit kunyit hidup
- sedikit lengkuas
- asam keping(asam gelugur)
- garam
- gula
- jika suka tambahkan timun batang yang dipotong kecil2
Cara membuatnya:
- Ikan masin dibasuh bersih dan direbus sekejap. Bila menggelegak terus tutup api dan toskan ikan masin.
- Cili kering direndam dan dibersihkan. Kupas bawang, kunyit dan lengkuas.
- Sementara itu masak santan yang ditambah air sesuai dengan kuantiti ikan masin. Masukkan sesudu besar minyak masak. Biarkan masak dengan api yang kecil.
- Tumbuk cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan lengkuas.
- Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk santan yang sedang dimasak.
- Masak hingga kuahnya sebati dengan api yang kecil.
- Masukkan ikan masin dan timun batang(jika suka) dan asam keping.
- Tambahkan sedikit garam sahaja kerana ikan masin dah sedia masin....hehe... kemudian masukkan gula.
- Dah siap pun.....sedia untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment