ketam masak lemak cili api
Ketam Masak Lemak Cili Api
Ketam Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan :
3 ekor ketam (saiz besar)
1 helai daun kunyit, dihiris halus
400 ml santan cair
300 ml pati santan
keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula
*7-8 cili padi * (ikut suka tahap kepedasan masing)
*1 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1 inci kunyit hidup tua
( kisar semua bahan yang bertanda * )
2 batang serai - dititik
Cara-Cara :
1. Siang ketam, buang kulit keras, gunting sedikit kaki2 ketam yang kecil dan ketuk sepit ketam, biar retak. Cuci bersih dan toskan.
2. Tuang santan cair,masuk bahan2 kisar bersama serai titik, asam gelugor dan sedikit garam, masak hingga terbit minyak.
3. Masukkan ketam dan masukkan daun kunyit. Bila mendidih, tuang pati santan dan tambah sedikit gula jika suka.
4. Masak hingga mendidih atas api perlahan. Rasa dan jika perlu tambah garam. Masak untuk 1 - 2 minit lagi dan matikan api. Hidangkan panas2.
Comments
Post a Comment