REBUNG MASAK LEMAK.
800 g rebung, hiris nipis, celur dengan sedikit garam, toskan
300 g udang, dibuang kulit, cuci dan toskan
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, disiat2
1 keping asam gelugor
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah (mat guna cili kaler "oren")
1/2 inci belacan
9 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
CARA MEMBUATNYA :-)
- Rebung dihiris nipis, kemudian rebus 5 minit dengan sedikit garam, toskan. Udang dibuang kulit, cuci bersih dan tos. Ketepikan.
- Dalam periuk, satukan rebung, serai titik, udang dan bahan2 kisar halus. Gaul rata dan tuang santan cair. Jerang atas api hingga mendidih. Kecilkan api dan terus memasak hingga rebung lembut.
- Tambah asam gelugor, santan pekat dan daun kuyit. Perasanakn dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi ha
Comments
Post a Comment